Сьогодні поговоримо про жири.


Якщо з білками ми з вами вже розібралися, саме тому наступним у нас буде нутрієнти - жири.


Навіщо організму жири в принципі?


Головні їх функції - енергетична і структурна.


Простіше кажучи, жири неодмінно входять до складу клітинних мембран і є найважливішим джерелом енергії (якщо один грам вуглеводів еквівалентний 4 ккал, то один грам жирів - вже 9 ккал).


Жири ненасиченої групи і є тими самими найважливішими незамінними (омега жирні кислоти), які організм не може синтезувати сам, але має потребу в них.


Це поліненасичені омега-3 (кислота ліноленова) і омега-6 (кислота лінолева). Цінність омега-3 важко перебільшити - від неї безпосередньо залежить здоров'я серцево-судинної і нервової систем, робота мозку і стан психіки.
Так ось, жири тваринного походження (м'ясо і сало, риба, птиця, молочні продукти) в своєму складі мають в основному кислоти насичені, а рослинні (масла, горіхи, крупи) - в основному ненасичені.


Але не варто думати, що з цього випливає, що в гонитві за здоров'ям вживати слід тільки жири рослинні! Оптимальним можна вважати лише збалансоване харчування, що включає всі основні типи жирних кислот.


Дуже усереднено щоденна норма споживання жиру здоровим дорослим людиною коливається в рамках 1-1,5 г на кілограм ваги (близько 30% калорійності денного раціону людини) - причому з урахуванням потреби організму в жирних поліненасичених кислотах третина з цих зразкових сімдесяти-ста грам повинні складати рослинні масла і дві третини жири тваринні.


З віком варто зменшувати загальну кількість спожитого жиру плюс змінювати співвідношення рослинних і тваринних жирів в раціоні приблизно до рівня 50/50.