Здоров'я, активність, настрій і зовнішній вигляд людини безпосередньо залежать від його раціону.

Наша їжа складається з так званих нутрієнтів, їх співвідношення впливає на кількість корисних речовин в організмі, набір або втрату ваги, загальне самопочуття.
Так і у випадку з калорійністю ми розраховуючи усереднені, але досить інформативні норми нутрієнтів - їх кількість, необхідну для набору або зниження маси, підтримки активності, «будівництва» м'язів при силових заняттях.
Загальноприйняті значення для різних груп в день з розрахунку на 1 кілограм ваги тіла:
для білка - 1,0 грама при середній активності, 1.5 - 2 грами при заняттях спортом;
для жирів - 0,8 грама при стандартному способі життя, 1,5 грама при постійній фізичної активності;
для вуглеводів - 2 грами, спортсмени та люди, що займаються важкою фізичною працею, збільшують значення у два і більше разів.

Є 3 важливі причини, чому ж так важливо знати своє співвідношення кбжу.
Розрахунок співвідношення і кількість нутрієнтів необхідно, перш за все, щоб забезпечити організм всім, що йому потрібно для розвитку і функціонування. Якщо ви їсте збалансовано, то вам вже не потрібні не якісь вітаміни, виняток становить вітамін Д.

Друга причина - можливість худнути правильно, без екстремальних дієт, жорстких обмежень. Не потрібно відмовляти собі в певних стравах, провокуючи нервові зриви або гормональний збій. Збалансоване меню допомагає не зірватися через вуглеводної нестачі або стати слабким через білкового голодування.

Третя причина вважати нутрієнти - можливість «підлаштувати» раціон під свої потреби. Екстремальні відхилення шкідливі, але, з розумом коригуючи процентне співвідношення елементів, можна ефективніше (і навіть швидше) схуднути, набрати вагу або м'язову масу, сформувати гарний рельєф тіла.

Коли ми з вами розібралися з кбжу, що навіщо і як рахувати в наступній серії постів ми будемо вчитися прораховувати норми білка, жирів і вуглеводів.